نازل سوخت (Nozzle) پمپ بنزین میتواند با استفاده از تجهیزاتی که روی آن نصب میشود عملکرد های کنترلی دیگری نیز داشته باشد. برای مثال نازل پمپ بنزین میتواند مجهز به مکانیزمی باشد که تا وقتی نازل درون لوله پرکننده باک قرار نگرفته است اجازه عبور سوخت داده نشود. یا بعضی از نازل ها به سنسور فشار مجهز میشوند که تا زمانی که سیستم سوخت رسان به فشار مناسب نرسیده اجازه عبور سوخت از نازل داده نمیشود.
دو مورد آخر تابع های کنترلی که در بالا ارائه شده اند کاملا اتوماتیک انجام میشوند و نیازی به دخالت اپراتور ندارند. زمانی که نازل بسته است سوخت فقط در قسمت هایی از پمپ مکش جریان دارد و شیر خروجی نازل است که جریان سوخت را در کل سیستم انتقال سوخت بر قرار میکند. این شیر مقدار دبی سوخت خارج شده از نازل را نیز باید تنظیم کند. بنابراین باید بازهی باز شدن آن پیوسته باشد.
همچنین دیسپنسر های مورد استفاده در جایگاه های سوخت باید به دستگاه قطع کن خودکار که از پر شدن بیش از اندازه باک جلوگیری میکند، مجهز شوند. استفاده از این شیر ها احتمال سر ریز شدن باک و ریختن سوخت بر بروی زمین که بسیار خطرناک بوده را کاهش میدهند.
شیوه انتقال بخار سوخت
انتقال بخار سوخت به مخزن به دو روش امکان پذیر است. در یک روش بخار سوخت با بوجود آمدن فشار منفی اندک در مخزن و فشار مثبت کوچکی در باک خودرو، از باک به طرف مخزن منتقل میشود. اما در روش دیگر از یک پمپ خلا کمک میگیریم و بخار سوخت موجود در مخزن توسط پمپ مکیده شده و به مخزن انتقال داده میشود.
همانطور که در شکل مشاهده میکنید نازل (Nozzle) مربوط به هر کدام از این مدل ها متفاوت خواهد بود. نازلی که با پمپ خلا کار میکند خرطومی کوچکتری دارد که بیشتر وظیفهی قیف را انجام میدهد و نیاز به مهر و موم کردن شدید نازل به باک خودرو نیست. با توجه به کوچک بودن فشار مثبت درون باک و فشار منفی درون مخزن، معمولا از روش دوم یعنی از پمپ خلا استفاده میکنند.
تشخیص نازل های طرح کهاب که از سیستم مکش بهره میگیرند کار دشواری است. زیرا بعضی از این مدلها خرطومی هم ندارند و فقط در سر نازل سوراخ هایی وجود دارد که بخار از طریق آنها مکیده میشود و توسط یک لوله نازک هم محور با لوله نازل به دیسپنسر منتقل میگردد. بنابراین در این مدل شلنگ کوچکتری نسبت به مدل بدون پمپ خلا داریم.